Проект Еразъм+

Проект Еразъм+

Проект Еразъм+

07.09.2019

Еразъм+“ е програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Нейният бюджет от 14,7 млрд. евро ще предостави възможности на повече от 4 млн. европейци да учат, да се обучават и да получат опит в чужбина.

Продължаващата и след 2020 г. програма „Еразъм+“ предлага възможности не само за студенти. В нея са включени седем предишни програми и затова се предлагат възможности за най-различни хора и организации.

Целта на програмата „Еразъм+“ е да допринесе към стратегията „Европа 2020“ за растеж, работни места, социално равенство и приобщаване, както и към целите на „Образование и обучение 2020“, стратегическата рамка на ЕС в областта на образованието и обучението.

Друга цел на програмата „Еразъм+“ е насърчаване на устойчивото развитие на нейните партньори в областта на висшето образование и принос към постигане на целите на стратегията на ЕС за младежта.

Конкретните въпроси, по които програмата работи, са:

  • Намаляване на безработицата, особено сред младите хора
  • Насърчаване на образованието за възрастни, особено изграждането на нови умения и умения, които се търсят от пазара на труда
  • Насърчаване на младите хора да участват в европейската демокрация
  • Подкрепа за иновации, сътрудничество и реформи
  • Намаляване на преждевременното напускане на училище
  • Насърчаване на сътрудничеството и мобилността със страните партньори на ЕС

Резултати

Резултатите от програмата „Еразъм+“ са достъпни в доклади и статистически обобщения, както и на платформата на проектите по „Еразъм+“, в която са включени повечето от финансираните по програмата инициативи, както и подбор от добри практики и успешни примери.

Основно действие 2 е насочено към развитие на секторите на образованието, обучението и младежта чрез пет главни дейности:

 

  • Стратегически партньорства за подкрепа на иновациите в сектора, както и съвместни инициативи за насърчаване на сътрудничеството, обучението между равнопоставени партньори и обмена на опит.
  • Алианси на познанията за насърчаване на иновациите във висшето образование и съвместно с предприятията допринасяне за нови подходи за преподаване и учене, предприемачество в образованието и модернизиране на системите за висше образование в Европа.
  • Секторни алианси на уменията за справяне с недостига на умения и осигуряване на по-добро съответствие между професионалното образование и обучение и потребностите на пазара на труда. Налице са възможности за модернизиране на ПОО, обмен на знания и най-добри практики, насърчаване на работа в чужбина и разширяване на признаването на квалификациите.
  • Проекти за изграждане на капацитет в областта на висшето образование с цел подпомагане на модернизацията, достъпността и интернационализацията на висшето образование в държавите партньори.
  • Проекти за изграждане на капацитет в областта на младежта в подкрепа на развитието на работата с младежите, неформалното обучение и доброволческата работа, както и насърчаване на възможности за неформално учене с държавите партньори.