Предизвикателството „Еразъм +“ в СУ „Крум Попов“

Предизвикателството „Еразъм +“ в СУ „Крум Попов“

Предизвикателството „Еразъм +“ в СУ „Крум Попов“

05.04.2017

Кратко описание на проекта

Ефективни умения за комуникация и колаборация обединяват 5 Европейски училища от Гърция, Румъния, Латвия, България и Турция. Стремежът към по-добра комуникация и сътрудничество  подпомага тенденцията на работа и създава по-голямо доверие между хората, това  ги окуражава да си помагат и да се подкрепят.

Чрез употребата на модерни техники на преподаване и учене съвременното общество ще бъде въведено в 21.век и  проектът  представя комуникацията като  важен елемент от ежедневния живот. По този начин  развиваме взаимодействието и критическото мислене.

Комуникацията е процес на продължително израстване, способност за критическа саморефелксия, уважение, взаимодействие и способности на хората да се свързват и да взаимодействат помежду си.

Проектният отбор подпомага учениците да подобряват своите комуникативни умения, които ще им помогнат да придобият опит за по-лесна употреба на говоримия език-Английски.

Главната цел на проекта е да се подобрят комуникативните умения на учениците.

Проектът е планиран за 2 учебни години, 5 краткосрочни обмена на групи ученици /5 мобилности/ от Гърция, Румъния, Латвия, България и Турция.

Проектът включва ученици /13-18 г./, учители, местно население, заинтересовани страни и местна медия.

Очаква се общо да бъдат включени 250 ученици /по 50 ученици от училище/, присъствие на местно ниво и медии. 125 ученици /по 25 ученици от училище/ ще присъстват на международните срещи с 50 учители /по 10 учители от училище/.

          Директното взаимодействие между Европейски ученици е реализирано чрез презентации, групови дейности, изкуства, междукултурни дейности, които могат да подпомогнат участниците да разберат важността на общуването и как то работи в други европейски училища.

По време на изпълнението на проекта се поощряват участниците да подобрят  техните умения за общуване, за да могат по-лесно да обменят личния си и културния си опит, да развиват своите умения за говорене на чужд език, да имат публични изказвания и изяви, презентационни умения, както и своите междукултурни умения и умения за общуване.

Социалното взаимодействие между учители – ученици – семейства – външни фактори осигуряват по-добри резултати в обучението.

Проектът  разпространява и европейските ценности, съгл. Article 2 of the Treaty on EU, чрез културен, социален и географски баланс.

С успешната организация на групова работа целта е да се насърчат учениците да изразяват себе си с точен и ясен език с кратки изложения. Учениците  създадоха и кратка тиха театрална пиеса, (това бе част от мобилността в Румъния, където всяка страна представи своя „Тиха пиеса“)от която  става ясно колко важно умение е съзнателното и активно слушане, но и езикът на тялото при презентационни умения и по време на процеса на общуване.

Взаимовръзката между участниците от различните страни  допринася да се обръща повече внимание на езикът на тялото без обиждане на участниците и да се подобрява изразяването в различни социални ситуации.